Hai-Norge er en vitenskapelig forening som er arbeider for mer forskning på hai. De er for tiden på utkikk etter informasjon om Brugde i Norge og håper at Havfiskeklubben.no kan formidle informasjon, samt formidle «brugde-skjemaene» som ligger vedlagt.
Foreningen håper å nå ut til lokalfolk eller turister som kanskje har tenkt seg på båttur, fisketur, hvalsafari etc. i løpet av ferien sin, og som kanskje vil holde litt ekstra utkikk etter brugder etter at de har sett denne informasjonen.
Det vi er interesserte i er:
● Alle brugdeobservasjoner som har blitt gjort de siste 5 årene. ● Observasjon av levende brugder. ● Brugder som har satt seg fast i garn. ● Brugder som har blitt skylt opp på land. ● Andre observasjoner, historier eller informasjon. ● All informasjon er nyttig for oss, også opplysninger om ingen observasjoner. ● Vi er også interesserte i skinn, gjeller eller lignende, for genetiske studier.
Hva vil vi gjøre med informasjonen vi samler inn?
● Innledningsvis vil vi forsøke å danne oss et bilde av brugdas utbredelse langs vestkysten, for å forstå hvor brugdene opptrer, og når de beveger seg nær kysten under sin årlige vandring.
● Dersom vi får hentet inn nok informasjon fra publikum om hvor brugdene befinner seg, vil det etter hvert være mulig å merke og spore brugdene med satellittsendere.
Hvordan du/dere/publikum kan informere oss: Du kan enten gå inn på våre hjemmesider (http://www.hainorge.no/), og fylle inn et skjema online eller du kan sende oss en mail direkte med all informasjon til E-post info@hainorge.no.
Brugdefakta: ● Brugda (Cetorhinus maximus) er den nest største fiskearten i verden, og kan bli opptil 12 m. ● Brugda er planktoneter, og er ingen trussel mot mennesker. ● Brugda kan sees om våren og sommeren, når den «gresser» etter plankton i overflaten. ● Rundt juni finner vi brugda langs vestkysten av Norge. ● Vi vet svært lite om dens atferd og vandringsmønster, ei eller hvor den blir av om høsten og vinteren. ● Svært utbredt tidligere, men jakt for lever (olje) og skinn førte til en kollaps i bestanden. ● Brugda er nå en truet art i norske farvann, og jakt og fangst er forbudt.